Higiénia és tisztaság

Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés és egyéb szolgáltatások

A fogszuvasodás

2019. szeptember 03. 19:51 - Hasznosan

A szuvasodás folyamatának leírása

fog szuvasodas tipusA fogászati ismeretek elsajátításának első lépése, hogy megismerkedjünk a legfontosabb fogalmakkal, például a fogszuvasodás jelentésével és leírásával.

Fogszúnak – a fognak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszínről a mélybe progrediáló idült folyamatot nevezzük, amelynek lényege a kemény fogszövetek (irreparibilis) roncsolása.

E progresszió következtében előbb-utóbb fertőződik a pulpa a szájüregből, ennek eredményeként a pulpában különböző jellegű és mérvű elváltozások támadnak, hacsak a fogat idejében nem kezelik.

Attól függően, hogy csupán a zománc borította anatómiai korona nyúlik-e a szájüregbe, az ínyszél esetleg már a cement borította gyökérre húzódott vissza, s annak kisebb-nagyobb sávja szabaddá vált, vagy a zománc használata közben elkopott, illetve sérülés folytán letört, s a felszínről szabadon hozzáférhető lett a dentin, a szú a zománcon, a cementen, illetve a dentinben kezdődhet.

A fogzománc betegsége

Gyakorlatilag a zománcon támadó caries a legfontosabb, mert legalább 50szer gyakoribb a cement elsődleges szuvasodásánál, melyet csak idősebb személyeken észlelhetünk, a dentinen kezdődő caries ritka kivétel.

Ugyanígy kivételképpen észlelhető szuvasodás látszólag át nem tört fogon is, ilyen esetben azonban mindenkor kimutatható, hogy eme fog koronájáról már levált az íny, illetve, hogy a cysta közlekedik a szájüreggel.

A fogakban egyik helyen már a mélybe tört caries kivételesen belülről is megtámadhatja a külsőleg ép zománcot.

A fogszuvasodás lokalizációja

A szú általában az anatómiai korona körülírt helyén támad, mégpedig úgynevezett praedilectiós helyeken: gödröcskékben és barázdákban, nemkülönben a koronai köpenyfelszínen a legnagyobb kidomborodás és az ínyszél közé eső területén. Gödröcskék és barázdák jellegzetesen a többcsücskű, úgynevezett rágófogak rágófelszínén fordulnak elő, s részben áthajlanak az alsó nagyőrlő vestibularis, illetve oralis felszínére, ahol az áthajló barázda gyakorta kis gödröcskében végződik.

Hasonló gödröcske észlelhető a felső metsző oralis felszínén is. A caries praedilectiós helyeit az jellemzi, hogy nem öntisztulók.

Teendő fogszuvasodás esetén

A fogszuvasodás, mint ahogyan azt fentebb írtuk, visszafordíthatatlan folyamat, így öngyógyulásra várni butaság lenne. A lyukas fogak megjelenésekor a lehető legrövidebb időn belül fel kell keresni a fogorvost, a legközelebbi fogászatot, hogy a megfelelő kezelés segítségével megállítsák a további romlást és az esetleges fogvesztést.

A fogszuvasodás kialakulásának okai és pontos meghatározása. Gyakorlati kérdéseket is megismerhetsz ebben a blogban, emellett az alábbi kérdésekre is választ kaphatsz: szájszag kialakulása, fogorvosi rendelő Budapest, olcsó fogászat, fogszuvasodás megelőzése.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://higienia.blog.hu/api/trackback/id/tr2915038560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása