Higiénia és tisztaság

Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés és egyéb szolgáltatások

Az óegyiptomi sörgyártás

2019. február 24. 20:20 - Hasznosan

Milyen vizet használtak az egyiptomiak

sor gyartas higieniaNem köztudott, hogy már az óegyiptomiak is készítettek sört, bár a térség ivóvízellátásának és higiéniájának ismeretében furcsa, hogy miként sikerült a megfelelő alapanyagokat biztosítani. A fertőtlenítés és vízkezelés még hírből sem volt ismert, mégis kellemes nedű készült az alábbi hozzávalókból és módszerek felhasználásával.

Az egyiptomi sör alapanyagai

A mai modern sörgyártásban, a higiénia betartása mellett, 100 kilogramm árpából 78-79 kg aszalt, tehát tárolható malátát, ebből pedig 4,5 hl sört állítanak elő. 1 liter sörhöz megközelítőleg 0,22 kg árpát kell feldolgozni és ivóvízzel vegyíteni.

Az egyiptomi emberek kitűnő könyvelők voltak, és a gazdasági élet minden részét igyekeztek szabályozni. A nagy gazdasági egységekben a számtartóknak gondot okozott, hogy hogyan akadályozzák meg a lopást, hogyan számoltassák el a szolgákat, szakácsokat, biztosítsák a higiéniát. A számadáshoz tehát pontosan vezették, hogy mennyi gabonát használnak a kenyérsütésnél, 1 ipet búza 2 darab kenyér készítésére volt elég. A leírások alapján elmondható, hogy az ivóvíz mellett 1 ipet gabona 2 egységnyi sör elkészítéséhez volt elegendő.

A gabona és ivóvíz mennyisége

A sör és a víz keverési arányát a norma határozta meg. Minél magasabb volt a kihozatali norma, annál gyengébb volt a sör. A malátamennyiség pontos mérése és az elkészült sör nyilvántartása is rendkívül fontos volt, hiszen a nagy értéket jelentő alapanyagokat a kincstárból vételezték a készítők. A gabona mellett az ivóvíz értéke is rendkívül magas volt.

A víz és a sör mértékegységei

Az óegyiptomiak a nyilvántartások miatt is rendkívül pontos mértékegységeket és mérőberendezéseket használtak. A leggyakrabban használt korsó mértékegység a desz volt, ami szinte átvette a heneqet, sör jelentésű szó szerepét is. A desz nemcsak sör, hanem víz mérésére is használatos lehetett, valószínűleg 3 liter volt.

A megfelelő minőségű ivóvíz beszerzése rendkívül nehéz volt Egyiptomban, de a főzés során az fertőtlenítve lett, így lényegében egészségesebb is volt, mint a tiszta víz.

Az óegyiptomi sörgyártás és higiéniai törekvések. Néhány további érdekes téma, melyről érdemes lehet olvasni: higiénia a gyárban, ivóvíz kezelés alapanyagai, víztisztító berendezések, sör készítés, sör készítés gyárban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://higienia.blog.hu/api/trackback/id/tr7814652247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása