Higiénia és tisztaság

Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés és egyéb szolgáltatások

Az ivóvízellátás különböző formái

2019. február 11. 11:21 - Hasznosan

Fertőtlenítés és tisztítás

ivoviz halozat fertotlenitesA központi vízellátást a települések vízművei biztosítják és nyomócsőhálózaton keresztül juttatják el az ivóvizet a fogyasztási helyekhez. A vízmű a vízellátáshoz talajvizet vagy mélységi vizet, esetleg felszíni vizet használ fel. A kitermelt vizet szükség esetén tisztítják, fertőtlenítik és gépi erővel nyomják a vezetékrendszerbe. Nagyobb vízműveknél a hálózat legmagasabb pontján tárolómedencét, esetleg víztornyot iktatnak be a nyomásingadozás kiküszöbölésére. A központi vízellátás előnye, hogy a vezetett vízzel könnyebben lehet biztosítani a megfelelő mennyiségű vizet. A víz tisztaságának megóvására szükséges egészségügyi és műszaki feltételek is központilag jobban biztosíthatók, mint a helyi víznyerő-berendezések esetében.

Vízellátás formái

Falusi települések vízellátását gyakran törpevízművekkel oldják meg. Ez is vezetékes vízellátást, de elsősorban a közterületeken levő kifolyókon biztosítják az ivóvíz minőségű vizet.

Központi vízellátás hiányában helyi víznyerő-berendezéssel kell az ivóvízellátást megoldani. Ez lehet ásott kút vagy vert kút, amely az első víztartó talajrétegből származó talajvizet termeli ki. A kifogástalan ivóvíz biztosítása érdekében nagy súlyt kell helyezni a kút megfelelő elhelyezésére és kiképzésére. A kutat a telek legkiemelkedőbb pontján célszerű megépíteni.

Az ivóvíz kitermelés védelme

A szabályok értelmében az ivóvizet védeni kell minden olyan behatástól, amely a lakosság egészségére, a vízkészlet mennyiségére, minőségére és felhasználására káros. Védőterületet kell létesíteni a víznyerők körül.

Ivóvíz fertőtlenítése

A lakosságnak biztosított ivóvíz minőségét tisztítás és fertőtlenítés segítségével állítják be a megfelelő szintre. A fertőtlenítés során elpusztítják a baktériumokat, férgeket és kórokozókat, melyek fertőzéseket, járványokat okozhatnak. A csíramentesítést általában speciális szűrők és fertőtlenítőszer adagolásával végzik. A fertőtlenítő szer valamilyen klór származék, az utóbbi időben egyre elterjedtebb a klór-dioxid alkalmazása.

Az ivóvízellátás biztosításának különböző formái és megoldása. Néhány további téma, melyet érdemes lehet elolvasni: fertőtlenítés otthon, ivóvíz szűrő beszerelése, víztisztító használata, higiénia a vízellátásban, ivóvíz kezelés klór-dioxid.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://higienia.blog.hu/api/trackback/id/tr7914620022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása