Higiénia és tisztaság

Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés és egyéb szolgáltatások

Kutak fertőtlenítése

2019. május 07. 18:49 - Hasznosan

Hogyan tisztítsuk a kutat?

asott-kut-fertotlenitese.jpgNapjainkban az egyre növekvő vízdíjak mellett egyre többen döntenek úgy, hogy újra használatba veszik kútjaikat. Ez a víz kezelés nélkül általában nem alkalmas ivóvízként történő használatra, azonban öntözési és háztáji célokra kiválóan megfelel. Mi a teendő akkor, ha a kút vízminőségéről nem vagyunk meggyőződve, esetleg a vízkitermelés már korábban leállt belvíz vagy árvíz betörése miatt?

Tisztítás és fertőtlenítés

Az ivóvíz tisztítását és fertőtlenítését megelőzi a kút alapos tisztítása és csíramentesítése. Minden esetben az egyszerű, kézi tisztítással kell kezdeni. A legjobb megoldás, ha szakember szolgáltatásait vesszük igénybe.

Mindenekelőtt ki kell szivattyúzni vagy merni a fertőzött, koszos vizet, majd ki kell tisztítani a kút falazatát. Ha szakember végzi a tisztítást, akkor leereszkedik a kútba és vagy kézi permetezővel vagy tisztítókefével kezeli az oldalát. Sajátkezűleg ezt ne kíséreljük meg, mert életveszélyes lehet.

Sajátkezűleg úgy fertőtleníthetjük a kút oldalát, ha a fertőtlenítő szer oldatát a káva mentén öntjük le, hogy végig folyjon azon. Ehhez természetesen nagy mennyiségű szerre van szükség, erre használhatunk klórmeszet, klór-dioxidot vagy hipót.

Szivattyúk tisztítása és fertőtlenítése

A vízkivétel előtt a szivattyúkat is ki kell tisztítani, csíramentesíteni kell a tartályokat. A fertőtlenítő szer 24 órán keresztül álljon a kútban és a vízkitermelő berendezésekbe. Ne felejtsük el, hogy bizonyos fertőtlenítő szerek károsíthatják a fém alkatrészeket. Ha ilyen szert alkalmazunk, akkor a fém alkatrészek esetében csak az átmosást válasszuk.

A klór-dioxid fertőtlenítő szer nem károsítja a vízrendszer csöveit és berendezéseit.

Ivóvíz kezelése

A kútból kitermelt víz minősége még a fertőtlenítés után sem mindig alkalmas emberi fogyasztásra, ezért víztisztító, vízszűrő berendezés beszerelése válhat szükségessé. Az ivóvízszűrők eltávolítják a lebegő anyagokat a vízből, egyes típusaik a mikroorganizmusok 99%-át is képes kiszűrni. Az egészséges ivóvíz ára felbecsülhetetlen, használjunk klór-dioxidot.

Kutak fertőtlenítése és szakszerű tisztítása. Néhány további téma, melyet olvasásra ajánlunk: fertőtlenítés klór-dioxid, higiénia az iparban, ivóvíz kezelés, ivóvíz szűrő csere, tisztítás otthon, kút karbantartása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://higienia.blog.hu/api/trackback/id/tr4914813462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása