Higiénia és tisztaság

Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés és egyéb szolgáltatások

A tojás mosása és fertőtlenítése

2020. június 12. 17:25 - Hasznosan

Twinoxid fertőtlenítő az élelmiszeripőarban

tojás mosó fertőtlenítőA klór-dioxid tartalmú fertőtlenítőszert a Twinoxideot az ételiparban is előszeretettel alkalmazzák, mivel biztonságos és könnyen kezelhető. Az egyik kiemelt alkalmazási feladat a tojások tisztítása és fertőtlenítése.

A tyúktojások mosásának hatása a keltetési eredményekre még ma is vitatott annak ellenére, hogy vannak szabatos kísérleteken alapuló eredmények, amelyek szerint a megfelelő szakszerűséggel és speciális fertőtlenítőanyaggal, például klór-dioxiddal való mosásnak nincs káros hatása a kelési eredményekre.

Korábbi tapasztalatok a tojásmosással kapcsolatban

Az első kísérletek a Missouri Mezőgazdasági Kutatóintézetben new hampshire-ben történtek, ahol  tojóktól származó tojásokat ammóniumtartalmú mosószerekkel mostak szobahőmérsékleten, és ezeket egyidejűleg termelt, eredetileg tiszta tojásokkal keltették együtt.

Azt tapasztalták, hogy a tiszta, mosatlan tojások kelési százaléka 69,9, a mosottaké pedig 69,1%-os volt. Vagyis a mosás a kelési százalékot számba vehetően nem befolyásolta.

Ha a tojásokat szakszerűen, fertőtlenítéssel egyidejűleg, a begyűjtés után azonnal mossuk, és hajszálrepedéseket nem idézünk elő, akkor a keltethetőség nem romlik.

Vélemények a tojásmosásról

A tojásmosás kérdését az egész világon kellő óvatossággal kezelik, ennek ellenére rohamosan terjed. Ezt bizonyítja az is, hogy ma már speciális mosó- és fertőtlenítőszerek, valamint kiváló, nagy teljesítményű tojásmosógép-konstrukciók vannak forgalomban. A nedves tisztítással a tojások kutikulaállománya leoldódik, vagy sérülések keletkeznek rajta, ezért a tojásmosó gépek vékony olajréteget is permeteznek a lemosott és fertőtlenített tojáshéjra. Ezzel a tojáspórusokat a kutikularéteghez hasonlóan elzárják, védve a tojást a beszáradástól és a mikroszervezetek behatolásától.

A tojásmosó gép működése

A mosóberendezésből egy forgóasztal-megoldású mechanizmus emeli ki a tojástálcákat és a szalagrendszer vezeti tovább a légszárítóba, majd a finom porlasztású olajpermetezőn keresztül jut ki a tökéletesen letisztított, leszárított, speciális olajjal egyenletesen bepermetezett tojás. Egy dobozban 30, a tojástálcákon 360 tojást helyeznek el.

Készülnek 15-30 doboz teljesítményre méretezett tojásmosó gépek is. A Kuhl-féle körpályás, futószalagos tojásmosó, tojásfertőtlenítő gép kapacitása például 15-18, 20-25 és 30-40 doboz lehet óránként. Egy kezelővel üzemeltethető. Az elvégzett műveletek minősége hasonló a futószalagos gépekéhez. A műanyag tálcákon berakott tojások egy teljes kör megtétele után vehetők ki. A berakás és a kiszedés műveletét ugyanaz a személy végezheti.

A tojás mosása, tisztítása és fertőtlenítése az iparban. Néhány további érdekes téma: fertőtlenítő szer ára, tojás tisztítása házilag, fertőtlenítés az iparban, mosás szakszerűen, tojás tisztítása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://higienia.blog.hu/api/trackback/id/tr9815806460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása